Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
23.3.2022, Jan Vítek, aktualita
Apple M1 Ultra se z nějakého důvodu srovnává s tím nejlepším, co může nabídnout PC hardware, ačkoliv je jasné, že toto CPU s iGPU nemůže pokořit grafiku RTX 3090 a ani Threadripper Pro 5995WX. 
honza1616 (3702) | 23.3.202217:12
....ano s tím souhlasím
Bohužel si ale budeme muset zvykat jak bude evoluce a možná i revoluce v nasazení různých designů architektur v počítačích probíhat.

Dřív to bylo jednoduché, byly zde procesory x86 a jen 1 typ jader.
Dnes a v budoucnu to budou malá a velká jádra x86, do toho ARM velká a malá jádra, nejspíš se začnou v počítačích prosazovat i RISC­-V.
Teď to ještě jakž takž srovnatelné aspoň v rámci výrobce v mezigeneračním výkonu, ale s tím jak se začnou prosazovat různé architektury i v rámci jediného CPU, které budou tvořit různé akcelerační jednotky, tak v tu dobu v tom začne být ten správný guláš.

Prostě se budeme muset smířit s tím že to nebudeme mít s čím přímo porovnat.
A budeme to muset škatulkovat tak jako Passmark nebo Geekbench, který to nacpe vše od čipů v telefonech až po ultra výkone serverové CPU do jedné tabulky,
My si vyfiltrujeme CPU použitelný v desktopu, seřadíme podle výkonu na Watt a budeme koukat na ceny,
a to jestli je to x86, ARM, RISC­-V, jestli to má malá nebo velká jádra a na jakém procesu je to vyrobené bude vedlejší protože to stejně nebude přímo srovnatelné.
..... krásná budoucnost
Odpovědět1  2
wrah666 (6205) | 23.3.202219:59
Stejně je jediné podstatné: Jaký výkon poskytne hardware pro program, co používám. ­(a pak takové ty maličkosti, jako kolik to stojí a jestli na tom pojedou programy, co už vlastním a co mě stály xy)
Odpovědět3  0
honza1616 (3702) | 24.3.202220:50
...asi tak nějak
V podstatě už teď to tak srovnáváme když vedle sebe stavíme procesory různých výrobců, různých architektur, různých velikostí výrobního procesu.
Čistě hipotetycky, pokud mi dá CPU na 14nm procesu stejný výkon jako ten na 5nm procesu, tak mi může být jedno z čeho je to vyrobené, nebo co je uvnitř PC skříně, ­(starý desktop CPU nebo moderní mobilní ARM­)...

Srovnáváme výkon vs. cena vs. spotřeba,
A lepší to nebude jak se začnou množit různé typy architektur

Odpovědět0  0
Tech-boy.lukas (1496) | 24.3.202210:09
Koukám že jste nafasoval mínusy a za nic, taky nějak nechápu jak dali do jedné tabuky výkonu cpu, x86 a ARM, když score je naprosto rozdílné, osobně mám 5900X a SMT jsem vypnul bo ani těch 12* vláken mnoho aplikací neumí využít natož 24*, mrkvosoft platforma je něco jiného jak apple, který když chcete nadále vyvíjet software pro naše pc tak ho musíte kompletně přepsat. Neříkám M1 a jeho deriváty, na svou spotřebu mají obrovský výkon oproti topení intel, které svůj poměrně velký výkon musí vydat na kompatibilitu, který M1 nijak nemusí řešit.
Odpovědět0  2
mrmysak (111) | 24.3.202214:49
Platforma M1 ma u beznych vypoctu v celych cislech cca i5, to co se povedlo obdivuhodne je urychleni pomoci presmerovani vypoctu na akceleratory.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.